fbpx Skip to content

van CPA tot UGC: Het ABC van marketing afkortingen

blokken waarmee je afkortingen mee kan maken. er ligt nu CPM

van CPA tot UGC: Het ABC van marketing afkortingen

UGC, CPA en PPV, de marketingwereld zit vol met afkortingen. Om jezelf wegwijs te kunnen maken is het dan ook handig om te weten waar al deze afkortingen voor staan. Wij hebben een lijst opgesteld met de meest gebruikte marketingafkortingen zodat jij straks een expert bent in het marketingjargon.

 

BR staat voor Bounce Rate

BR staat voor Bounce Rate, een webmarketing term die veelal wordt gebruikt bij het analyseren van webverkeer. Een bounce is een sessie wanneer slechts één pagina wordt bezocht, bij terugkeer naar de vorige pagina, het sluiten van een tabblad, het invoeren van een nieuwe URL, of na een periode van inactiviteit van bijvoorbeeld 30 minuten. Denk bijvoorbeeld aan als je via Google naar een website gaat, maar dit toch niet is wat je zoekt. De bounce rate geeft aan hoeveel bezoekers de website weer verlaten zonder een actie te ondernemen. Deze actie kan veelzijdig zijn, zoals ergens op klikken tot een aankoop doen.

CPA staat voor Costs Per Acquisition

CPA, of Kosten per Acquisitie, is een rekenmodel in online adverteren waarbij je alleen betaalt wanneer er een specifieke actie plaatsvindt als gevolg van de advertentie. Google Ads maakt bijvoorbeeld gebruik van CPA om adverteerders inzicht te geven in de kosten per gewenste actie.

CPC staat voor Costs Per Click

Kosten Per Klik, of CPC, houdt in dat je betaalt voor elke keer dat een bezoeker op je advertentie klikt en zo doorgelinkt wordt naar een externe webpagina, zoals een website. Dit betekent dat je kosten in rekening worden gebracht op basis van het aantal keren dat gebruikers daadwerkelijk op je advertentie klikken, ongeacht hoe vaak de advertentie wordt weergegeven.

CPM staat voor Costs Per Thousand Impressions

Cost Per Thousand Impressions (CPM) is een rekenmodel waarbij je betaalt voor elke 1000 keer dat jouw advertentie wordt vertoond, ongeacht of er interactie mee is. Elke keer dat een gebruiker jouw advertentie ziet, telt als één impressie. Als adverteerder stel je in hoeveel je wilt betalen voor 1000 vertoningen en betaal je elke keer dat jouw advertentie wordt getoond. CPM kan ook worden afgekort als Cost Per Mille, wat hetzelfde betekent als Cost Per Thousand Impressions.

CPV staat voor Costs Per View

Costs Per View wordt gebruikt waarbij je betaalt voor elke keer dat een gebruiker jouw advertentie ook daadwerkelijk ziet. Het is dus verschillend met CPI, waar je per vertoning betaald. Een illustrerend voorbeeld is een videoadvertentie op YouTube waarbij er vaak een minimale weergaveduur wordt gehanteerd voordat een ‘view’ wordt geregistreerd. Bij CPI betaal je voor elke keer dat jouw videoadvertentie getoond wordt, waarbij je bij CPV pas betaald als men ook echt naar jouw advertentie kijkt.

CR staat voor Conversion Rate

De Conversion Rate, of ‘Conversiepercentage’, geeft aan welk percentage van de websitebezoekers een gewenste conversie uitvoert. Dit kan variëren van het invullen van een contactformulier tot het doen van een aankoop. Het percentage wordt berekend door het aantal conversies te delen door het totale aantal bezoekers. Het helpt bij het meten van het succes van een website of advertentiecampagne in termen van het behalen van doelstellingen.

CTA staat voor Call to Action

Een Call-To-Action is een manier om gebruikers over te halen tot de conversie waarvan jij wilt dat ze die uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld een laatste pakkende zin zijn, een knop die de aandacht trekt of een afbeelding die overtuigd. Hiermee probeer jij ervoor te zorgen dat de gebruiker tóch die aanmelding of aankoop voltooid.

CTR staat voor Click Through Rate

De Click Through Rate, of Doorklikratio, verwijst naar de verhouding tussen het aantal keren dat er op een link op een pagina is geklikt en het aantal keer dat die pagina is weergegeven. Dit kan toegepast worden op webpagina’s, e-mails of advertenties. De CTR wordt vaak gebruikt om de effectiviteit en het succes van een pagina of campagne te meten.

KPI staat voor Key Performance Indicator

Key Performance Indicator, of in het Nederlands de Kritieke Prestatie Indicator, meet je specifieke prestaties van een campagne, een bedrijf of andere onderdelen van een bedrijf of online marketingcampagne. Door zulke indicatoren op te stellen kun je specifiek meten hoe een marketingcampagne het doet en inzichten krijgen over de voortgang en succesrate.

PPC staat voor Pay Per Click

Pay Per Click, of Kosten Per Klik, is een betaalsysteem waarbij je betaalt voor een advertentie telkens wanneer een gebruiker erop klikt. Hoewel dit enigszins lijkt op CPC (Kosten per Klik), is het belangrijkste verschil dat PPC verwijst naar de uiteindelijke betaalmethode, waarbij je daadwerkelijk betaalt per klik, in tegenstelling tot CPC, dat een rekenmodel is.

PPV staat voor Pay Per View

Vergelijkbaar met het verschil tussen PPC en CPC, is Pay Per View een betaalmethode waarbij je betaald voor elke keer dat jouw advertentie getoond is. CPV (Costs Per View) is hiervan weer het rekenmodel waarmee je de kosten per weergave kan berekenen.

ROAS staat voor Return On Ad Spend

ROAS staat voor Return On Ad Spend. Deze maatstaf geeft inzicht in de verhouding tussen de kosten die je maakt voor advertenties en wat deze advertenties opleveren in termen van conversies of omzet. Het is een waardevolle metriek om te begrijpen hoe effectief je advertentie-uitgaven zijn in relatie tot de behaalde resultaten. Als jij €5 investeert in een advertentie, laat de ROAS zien hoeveel jij daarvoor terugkrijgt in conversies of omzet.

ROI staat voor Return on Investment

De term ROI staat voor Return On Investment, wat staat voor het rendement wat jij uit je investering haalt. Het meet de opbrengst van een advertentie in relatie tot de totale kosten die aan de advertentie zijn besteed. In tegenstelling tot ROAS, dat specifiek per uitgegeven euro wordt berekend, geeft een ROI inzicht in de algehele winstgevendheid van een advertentie.

RWD staat voor Responsive Web Design

Responsive Web Design (RWD) verwijst naar het ontwerpen van websites die zich aanpassen aan verschillende apparaten en schermformaten. Dit betekent dat de lay-out en functionaliteit kunnen variëren, afhankelijk van of een gebruiker de website bezoekt via een mobiel apparaat of een desktopcomputer. RWD is een belangrijk aspect van User Experience (UX) Design, aangezien het de mogelijkheid biedt om een consistente en toegankelijke gebruikerservaring te bieden, ongeacht het gebruikte apparaat.

SEA staat voor Search Engine Advertising

SEA, oftewel Search Engine Advertising, is een vorm van online adverteren waarbij bedrijven betaalde advertenties weergeven in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Deze advertenties worden bovenaan of onderaan de organische zoekresultaten getoond wanneer gebruikers relevante zoektermen invoeren. Het doel van SEA is om meer zichtbaarheid en verkeer naar de website van een bedrijf te genereren.

SEM staat voor Search Engine Marketing

Search Engine Marketing, of zoekmachine marketing, is een marketingstrategie die tot doel heeft websites en webpagina’s zichtbaarder te maken in zoekmachines. Bij SEM kun je gebruik maken van het net genoemde SEA, of het hieronder uitgelegde SEO. Door deze verschillende strategieën toe te passen zorg je ervoor dat een website hoger in de zoekresultaten komt te staan in bijvoorbeeld Google.

SEO staat voor Search Engine Optimization

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het omvat een reeks technieken en strategieën om de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website in organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines te verbeteren. Het doel van SEO is om de rangschikking van een website in zoekresultaten te verhogen, wat leidt tot meer verkeer en betere zichtbaarheid.

SERP staat voor Search Engine Results Page

De SERP, oftewel zoekmachineresultatenpagina, is de webpagina die verschijnt nadat een zoekopdracht is ingevoerd in een zoekmachine. Op deze pagina krijg je vaak zowel organische als betaalde zoekresultaten te zien. Het is efficiënt voor een bedrijf om bovenaan de eerste SERP te komen staan, omdat de meeste gebruikers de bovenste resultaten raadplegen.

SMA staat voor Social Media Advertising

SMA staat voor Social Media Advertising, een manier van adverteren waarbij je op verschillende social mediakanalen je advertentie kunt tonen, zoals Facebook of LinkedIn. Het grootste voordeel hiervan is dat je een doelgerichte en specifieke doelgroep kunt targeten.

SMM staat voor Social Media Marketing

Social Media Marketing is een verzamelnaam voor alle marketingstrategieën en technieken die een online marketeer inzet via social media. Hieronder valt social media adverteren (SMA), maar ook een social mediastrategie. Het integreren van zowel betaalde als organische strategieën kan zorgen voor een optimaal effect via social media.

UGC staat voor User Generated Content

User Generated Content (UGC) is content die door gebruikers van het platform is gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eigen ervaring of een anekdote. Deze content wordt vaak gecreëerd door content creators die specifiek voor een bedrijf of merk werken, maar het kunnen ook je eigen medewerkers zijn. Deze vorm van contentcreatie wordt met name populair op sociale mediaplatforms zoals TikTok en Instagram.

SMS staat voor Social Media Strategy

Een social mediastrategie (SMS) is een strategisch plan voor het bereiken van doelstellingen via het gebruik van sociale media. Een SMS bestaat vaak uit een nulmeting, een doelgroep analyse, content strategie en een evaluatie, afhankelijk van het soort bedrijf en de doelstellingen. Een social mediastrategie is een belangrijk onderdeel van SMM, omdat het richting geeft aan je content en social media gebruik, en je onderbouwde keuzes kan maken.

UX staat voor User Experience

User Experience, of gebruikerservaring, verwijst naar de algehele ervaring die gebruikers hebben bij het bezoeken van een website. Het heeft tot doel ervoor te zorgen dat gebruikers gemakkelijk en efficiënt door de website kunnen navigeren en de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door een duidelijke navigatie toe te voegen of ervoor te zorgen dat je website snel is.

 

Moeite om deze termen toe te passen, of beduusd van al deze afkortingen? Wij helpen je graag met jouw online marketing! Lees onze andere blogs of neem vrijblijvend contact op voor op maat gemaakt advies!

vacature

Online Marketeer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Voor recruiters

Wij vullen deze vacature via onze eigen werving in. Neem geen contact op om te acquireren, dat scheelt ons beiden tijd & ergernis, thanks! 😉

vacature

Marketing & Communicatie (stage)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Voor recruiters

Wij vullen deze vacature via onze eigen werving in. Neem geen contact op om te acquireren, dat scheelt ons beiden tijd & ergernis, thanks! 😉

Contact

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    vacature

    Junior Developer

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    Voor recruiters

    Wij vullen deze vacature via onze eigen werving in. Neem geen contact op om te acquireren, dat scheelt ons beiden tijd & ergernis, thanks! 😉